Pasieka Zapylone

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 199 zł !

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 199 zł !

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 199 zł !

FAQ

Wysyłka w ciągu 2/3 dni roboczych. W gorących okresach wysyłkowych czas może się wydłużyć.

Dostępne są następujące rodzaje wysyłki:

  • Kurier InPost – 14,90 zł
  • Kurier InPost pobranie – 17,90 zł
  • Paczkomat InPost – 14,90 zł
  • DPD Pickup – 13,90 zł
  • Orlen Paczka – 13,90 zł

Jest to proces w 100% naturalny proces, świadczący o dobrej jakości miodu. Polega na przemianie patoki czyli płynnej postaci miodu w krupiec – stałą postać miodu.

Nasze miody krystalizują od kilku dni do miesiąca czasu – w zależności od pożytku. W związku z czym po okresie miodobrania (czerwiec-sierpień) we wrześniu wszystkie rodzaje miodów są już skrystalizowane. Konsystencja miodu zależy od gatunku, jednakże wszystkie miody można nabierać łyżeczką.

Wiąże się to z ilością miodu pozyskanego podczas miodobrania. Kiedy jakiś rodzaj miodu nam się kończy musimy czekać na miodobranie przyszłoroczne.

Miód należy przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Unikając promieni słonecznych. Nie musi być przechowywany w lodówce.

Naturalny miód może się rozwarstwić, gdyż na dole osiadają kryształy glukozy, która ma skłonność do krystalizacji, a w górnych warstwach przeważa fruktoza. Nie wpływa to na jakość ani właściwości miodu.

Miód można dekrystalizować w domowych warunkach. Wystarczy do garnka z wodą włożyć słoik i bardzo powoli podgrzewać, aż miód zacznie się rozpuszczać. Ważne, by temperatura wody nie przekroczyła 50 st. C. a temperatura miodu 40 st. C. Należy jednak pamiętać że dekrystalizowany miód ponownie wróci do postaci skrystalizowanej po upływie kilku bądź kilkunastu dni w zależności od rodzaju miodu.

Miody smakowe to połączenie miodu tradycyjnego wielokwiatowego z liofilizowanymi owocami lub przyprawami. Nie ma w nich dodatku sztucznych syropów, barwników czy konserwantów.

Są to owoce pozbawione wilgoci podczas procesu mrożenia. Owoc po procesie liofilizacji zachowuje swój smak, zapach oraz wszystkie minerały i witaminy.

Szczególnie polecamy miody smakowe np. miód z dodatkiem maliny, truskawki, porzeczki lub kakao z orzechami. W przypadku miodów tradycyjnych, dzieci uwielbiają wielokwiatowy. Na przeziębienie polecamy miód lipowy. Warto wspomnieć, że miodu nie należy podawać dzieciom które nie ukończyły 1 roku życia.

W czasie ciąży można spożywać miód. Pomaga na dolegliwości ciążowe takie jak mdłości lub zgaga.

Tak, prowadzimy również sprzedaż bezpośrednią przy naszej pasiece: Spółdzielcza 43, 48-250 Twardawa.

Jak najbardziej jesteśmy zainteresowani współpracą. W celu ustalenia szczegółów prosimy o kontakt mailowy na adres: [email protected].